بهترین رفتار هنگام اشتباه کودک چیست؟
بهترین رفتار هنگام اشتباه کودک چیست؟
برخورد صحیح با اشتباهات کودکان می‌تواند به تقویت رابطه شما با آنها کمک کند و همچنین به آنها در یادگیری از اشتباهات خود کمک کند.

یکی از راهکارهای موثر در فرزند پروری برای مقابله با اشتباهات بزرگ نخستین بار فرزندتان، گرفتن اطلاعات بیشتر است. به همه بهانه‌ها و دلایلی که آن‌ها ارائه می‌دهند گوش کنید، بدون اینکه آن‌ها را توبیخ یا سرزنش کنید. سعی کنید سؤالاتی طراحی کنید تا جزئیات دقیق‌ تر را درباره وضعیت بدست آورید.
دانستن چگونگی واکنش به زمانی که فرزند شما اشتباه می‌کند یا با شکست یا موانع روبرو می‌شود، یک مهارت مهم برای والدین است.

چگونه واکنش های ما بر فرزندان ما تأثیر می گذارد؟

واکنش‌های والدین به شکست‌های فرزندانشان می‌تواند تأثیرات دائمی بر روی نحوه مواجهه با شکست و ادامه دادن داشته باشد. واکنش‌ها همچنین می‌توانند تأثیرگذار بر روی مقاومت و اعتماد به نفس کودکان شده و نحوه برخورد با اشتباهات و شکست‌ها در طول زندگی آینده آن‌ها را تعیین کنند. پژوهشگران دانشگاه استنفورد در یک مطالعه نشان دادند که واکنش‌های والدین به شکست‌های فرزندانشان می‌تواند باورهای کودک درباره هوش را شکل دهد و در نتیجه بر روی آینده آن‌ها تأثیر بگذارد.

بنابراین، والدین باید به نحو مناسبی به شکست‌های فرزندانشان واکنش نشان دهند تا اثرات منفی آن‌ها را کاهش دهند.
در بررسی اینکه وقتی فرزندتان اشتباه می کند، باید به خاطر داشته باشیم که وقتی کودک اشتباه می کند و مورد سرزنش یا انتقاد قرار می گیرد، او را از درس گرفتن از اشتباه باز می دارد.

سرزنش اشتباهات به عزت نفس آسیب می رساند

وقتی که شما به خاطر اشتباهات کودکان انتقاد می‌کنید یا آن‌ها را سرزنش می‌کنید، کودک فکر می‌کند: “وقتی که اشتباه می‌کنم، قابل قبول نیستم و خوب نیستم. فقط زمانی که کارهای درست انجام می‌دهم، ارزش دارم”. در واقع، این مفهوم در کمال‌گرایی ریشه دارد. به این معنی که کودک در ذهن خود فکر می‌کند باید همیشه بی‌تقصیر و بی‌عیب و خلاصه بی‌خطا باشد تا قابل پذیرش باشد. اما در واقعیت، همه ما انسان‌ها هستیم و اشتباهات جزئی از طبیعت ما است. بنابراین، انتظار داشتن از یک کودک که همیشه بی‌خطا باشد، نه تنها غیرممکن است، بلکه باعث احساس بی ارزشی و ناکامی در کودک می‌شود.

اگر از سوی دیگر، ما به اشتباهات کودکان انتقاد نکنیم و به جای آن از آن رویدادها درس بگیریم و از آن‌ها بخاطر تلاش کردن و یادگیری تشکر کنیم، کودکان یاد می‌گیرند که حتی هنگامی که اشتباه می‌کنند، هنوز ارزشمند هستند و می‌توانند در مسیر رشد و یادگیریشان پیشرفت کنند. این باعث می‌شود که به جای ترس از اشتباه کردن، کودکان شجاع‌تر باشند و مسیر یادگیری را با اعتماد به نفس پیش بگیرند.

چگونه به کودکان بیاموزیم که اشتباهات را بپذیرند

ما می‌توانیم به بچه‌ها آموزش دهیم که از اشتباهات نهایت استفاده را ببرند، آنها را با دید مثبت ببینند. ما می توانیم نحوه صحبت و واکنش خود را در هنگام اشتباه کردن تغییر دهیم و مزایای آنها را برجسته کنیم.
اشتباهات مانع یا شکست نیستند. آنها را به عنوان معلمانی در نظر بگیرید که به فرزند شما روشی جدید یا متفاوت برای انجام کارها نشان می دهند.

نشان دهید که اشتباهات می توانند به ما درس هایی بیاموزند:

اشتباهات می‌توانند به فرزند شما بسیاری از چیزها را آموزش دهند، به جای اینکه اشتباهات را به عنوان چیزی برای اجتناب در نظر بگیرید، به او نشان دهید که چقدر می‌تواند از آن‌ها چیزی یاد بگیرد. در واقع اینگونه نیست  که ما در اولین تلاش خود به موفقیت برسیم و هیچ شخص بزرگی در یک روز به قله نرسیده است.

ما از اشتباهات خود یاد می‌گیریم، به خصوص زمانی که باعث می‌شوند به نسخه‌های بهتری از خودمان تبدیل شویم و اعتماد به نفس پیدا کنیم. آنها به ما نشان می‌دهند که چه گام‌هایی را نباید برداریم و چگونه آنها را به شکل متفاوتی انجام دهیم .

به فرزند خود بیاموزید که دلیل اشتباهات خود را پیدا کند:

اشتباه فقط زمانی یک دارایی ارزشمند است که بتوانیم درس های آن را بیابیم. اگر ما عمیق نشویم و نفهمیم کجا اشتباه کرده ایم، آنها نمی توانند به ما چیزی یاد بدهند.
به کودک بگویید که هر اشتباهی که می‌کند، یک فرصت برای یادگیری و بهبود است. به او بگویید که باید با دقت به اشتباهات خود نگاه کند و بفهمد که چطور می‌تواند در آینده از آنها جلوگیری کند.

همچنین، به او بگویید که باید به خودش اعتماد کند و هرگز ناامید نشود، زیرا هیچکس در همه چیز کامل نیست و همه اشتباه می‌کنند. به فرزندتان بگویید که شما همیشه در کنار او خواهید بود تا او را در یادگیری و بهبود کمک کنید.

مراقب واکنش خود به اشتباهات فرزندتان باشید:

اگر فرزندتان اشتباهی می‌کند، به جای نقد و انتقاد، به او کمک کنید تا از اشتباهش یاد بگیرد. به او نشان دهید که شما همیشه در کنار او هستید و از او حمایت می‌کنید. اگر او با احساسات منفی مواجه شد، به او کمک کنید تا با آنها کنار بیاید و به روش‌های بهتری برای مدیریت احساسات خود برسد. همچنین، به او نشان دهید که شما همیشه به او اعتماد دارید و باور دارید که او می‌تواند به بهترین شکل ممکن پیشرفت کند.

بر نتایج مثبت اشتباهات تمرکز کنید:

به فرزندتان بگویید که اشتباه کردن بخشی از فرایند یادگیری است و هر اشتباه، فرصتی برای بهبود و پیشرفت است. به او نشان دهید که هیچ کس بدون اشتباه نمی‌تواند به موفقیت برسد و این اشتباهات، مسیر رسیدن به هدف را بهتر و قوی‌تر می‌کنند. به فرزندتان بگویید که شما به عنوان پدر یا مادر، در تلاش هستید تا او به بهترین شکل ممکن پیشرفت کند و همیشه در کنار او هستید.

فرزندتان را از اشتباهات نجات ندهید:

به جای آن که همیشه کودک را از اشتباهاتش نجات دهید، به او یاد دهید که چگونه با پیامدهای طبیعی اشتباهاتش روبرو شود. شما نمی‌توانید (و نباید هم) او را از ناامیدی‌های زندگی نجات دهید. آموزش دادن به او که چگونه با اشتباهات روبرو شود و از آن به عنوان یک ابزار ارزشمند برای یادگیری استفاده کند، یک ابزار بسیار ارزشمندتر است.

وقتی فرزندانمان کار اشتباه انجام می‌دهند، می‌توانیم اقدامات زیر را انجام دهیم

آرامش خود را حفظ کنید:

در هنگام مواجهه با خطاهای فرزندان، بهتر است آرامش خود را حفظ کرده و عصبانی نشوید. این به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید با فرزندان صحبت کنید و به آن‌ها راهنمایی کنید.

صحبت کردن با فرزند: 

با فرزند صحبت کرده و به او توضیح دهید که چگونه و چرا اشتباه کرده است. بگذارید فرزند شما بفهمد علت خطایش چیست و چگونه می‌تواند در آینده جلوگیری از آن را بکند.

تعلقات را جدا کنید:

همچینین، در هنگام صحبت با فرزند، سعی کنید تعلقات شخصی را جداسازی کنید و به جای اینکه بگویید “تو اشتباه کردی”، بگویید کاری که انجام دادی اشتباه بود.

تشویق به یادگیری: 

به فرزندان خود بفهمانید که خطاها قسمت طبیعی و جزئی از رشد و یادگیری هستند. آن‌ها را تشویق کنید تا از خطاهای خود درس بگیرند و در آینده بهتر عمل کنند.

پاسخ‌گو بودن: 

در صورت نارضایتی فرزندان، سعی کنید به سوالات و نگرانی‌های آن‌ها پاسخ داده و آرامش را به آن‌ها منتقل کنید. نشان دادن علاقه و حمایت به فرزندان ممکن است باعث شود تا در زمینه‌ای کارآمدتر عمل کرده و خطا نکنند.

مثال‌زدن: 

با ارائه مثال‌های مثبت، فرزندان را تشویق کرده و الگوبرداری از رفتارهای صحیح را به آن‌ها یادآوری کنید.

آنچه بچه ها می توانند از شکست یاد بگیرند

به عنوان والدین، بسیار سخت است کودکان را در حین شکست یا اشتباهاتشان تماشا کنیم، اما یادگیری برای گام برداری به عقب و اجازه دادن به آنها برای کار با مشکلات و گاهی اوقات شکست خوردن در فرآیند، بخش مهمی از بودن یک والدین خوب است. به همان اندازه که سخت است، کودکان با ساختن اشتباهات، می‌توانند بسیاری از چیزها را یاد بگیرند.

در واقع، اجازه دادن به کودکان برای ساختن اشتباهات، به ساخت مقاومت کمک می‌کند و تجربه ضروری زندگی را در جهت بزرگ کردن کودکان خود با اعتماد به نفس و قابلیت های قابل توجه فراهم می‌کند. هنگامی که کودکان فرصت دارند با مشکلات مختلف مواجه شوند و گاهی اوقات در فرآیند شکست خوردن، به آنها اجازه می‌دهید تا مهارت‌های اجتماعی و عاطفی مهمی را توسعه دهند و تقویت کنند.

اما هنگامی که کودکان فرصتی برای شکست خوردن یا مبارزه ندارند، اغلب اعتماد به نفس پایین تر و مهارت‌های حل مسئله کمتری دارند. آنها نیز ترجیح می‌دهند شکست نخورند و کمتر حاضر به ریسک کردن یا امتحان کردن چیزهای جدید هستند.

کلام آخر

ما یاد گرفتیم که اشتباهات چقدر مهم هستند و چگونه فرزندانمان را تشویق به پذیرفتن آن‌ها می‌کنیم. تمامی این راهبردها به یک چیز متمرکز می‌شوند: نحوه دیدگاه و صحبت درباره اشتباهات.

به فرزندتان نشان دهید که اشتباهات بهترین معلمان ما هستند، به خصوص زمانی که او را تشویق به پیدا کردن دلیل آن‌ها می‌کنید. بر روی نتایج مثبت اشتباهات تمرکز کنید و در زمان اتفاق افتادن اشتباه، به درستی عمل کنید.

به او یاد دهید که چگونه با نارضایتی پس از اشتباه روبرو شود و از نجات دادن او در هر بار اشتباه کردن خودداری کنید. در زمانی که خودتان اشتباه می‌کنید، آن را پذیرفته و در نهایت، اشتباهاتی که او می‌کند را تحسین و حتی قدردانی کنید.

Views: 1

  • نویسنده : زینب اندجی گرمارودی