امامزاده شاهرضا(ع) نگینی درخشان در شهرستان شهرضا
امامزاده شاهرضا(ع) نگینی درخشان در شهرستان شهرضا
امامزاده شاهرضا در سراسر ایران زائرانی دارد که در ایام خاص به ویژه عید نوروز به پابوسش می‌آیند زائرانی که لحظه تحویل سال نو را در جوار این امامزاده سپری می‌کنند.

‏‌به گزارش پایگاه خبری شباویز، امامزاده شاهرضا از جمله بقاع متبرکه مشهور و معتبر در کشور است. این مکان مقدس تا به امروز به سبب ارادت مردم با اهمیت مذهبی در راستای ساخت و ساز در دوره‌های مختلف و برخی قبور علما و شخصیت‌های مؤثر در تاریخ ایران اهمیت تاریخی نیزدارد.

مردم شهرضا لحظه‌های تحویل سال را در جوار امامزاده شاهرضا به انتظار می‌نشینند تا سال نو را در یک مکان عزیز و متبرک آغاز کنند. سال‌ها است که مردم شهرضا انس و الفتی با امامزاده شاهرضا دارند، مردم این شهر با افتخار خود را میزبان حضرت شاهرضا (ع) دانسته که نشانه‌های ارادتشان به میهمان در گفتار و کردارشان همواره نمود دارد.

امامزاده شاهرضا که در شمال شهرستان شاهرضا قرار دارد به روایتی یکی از برادران امام رضا(ع) و به روایت دیگر یکی از سادات حسنی است و ساختمان آن دردوران سلطنت شاه اسماعیل صفوی ساخته شده است که در سال‌های اخیر بازسازی اساسی شده است.

سال‌ها پیش امامزاده شاهرضا(ع) ساختمانی قدیمی و سنتی داشت، ورودی ساختمان مثل بیشتر خانه‌های قدیمی دالان و راهروی سرپوشیده‌ای داشت که بازارچه ‌کوچکی بود که حجره‌ها و مغازه‌های سنتی با درهای چوبی هلالی داشت و در مدخل بازارچه سنگ‌آبی به سبک سنگ‌آب‌های مسجد امام اصفهان بود.

گرداگرد صحن اتاق‌هایی قرار داشت که بیشتر مقبره‌های خانوادگی بودند، در وسط صحن هم حوض برگی قرار داشت، این صحن با راهروی باریکی به صحن دوم که در واقع حیاط اندرونی بود می‌رسید، در گوشه‌ سمت قبله صحن دوم ساختمان اصلی مزار امامزاده قرارداشت که دارای گنبدی به سبک مساجد اصفهان بود.

حضرت شاهرضا(ع) بنا به اعتقاد بیشتر مردم از فرزندان امام موسی بن جعفر(ع) است و از برادران امام رضا(ع) که سر مبارکش را عمال بنی عباس از تن جدا کرده و پیکر بی‌سرش را در این شهر به خاک سپرده‌اند.

بنا بر آنچه از اسناد در دست است قول صحیح‌تر این است که شاهرضا(ع) از فرزندان بلافصل حضرت امام موسی کاظم(ع)بوده و در دامنه کوهی که امروز در جوار حرم است به شهادت رسیده‌ است. ساختمان اولیه بقعه شاهرضا(ع) متعلق به عهد شاه اسماعیل است که در آن مدفن حدود ۶۰۰ شهید و مفقود الاثرهشت سال دفاع مقدس نیز است.

آرامگاه شهدای بزرگ در جوار امامزاده شاهرضا

در میان آن آرامگاه و مزار بزرگانی چون شهید همت، شهید حیدرپور، شهید طباطبایی است که مورد عنایت و زیارت زائران قرار دارد.

این امامزاده دارای ۳ صحن جنوبی، شمالی ومرکزی و صحن علمای حرم است که در صحن شمالی حرم که ۴۰۰ متر مساحت دارد کتابخانه وموزه حرم قرار داشته و در آن کتب و آثار قدیمی و تاریخی در معرض بازدیدکنندگان و زائران قرار گرفته است.

در این موضوع علاوه بر نسخ و کتب خطی وچاپی قدیمی، دو درب صحن قدیم امامزاده یکی به تاریخ ساخت ۱۳۰۹ و دیگری بهتاریخ ساخت ۱۱۵، بصورت معرق‌کاری شده و بسیار زیبا که اهدایی نوه ناصرالدین(اکبر میرزا) رصام الدوله و وقف اوست، نگهداری می‌شود.

در اینکتابخانه در کنار اشیای عتیقه و قدیمی، نسخ خطاطی چاپی و دست‌نویس اشیایی نیز از وسایل شخصی شهدا گرانقدر هشت سال دفاع مقدس نگهداری و در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد.

در ضلع جنوبی حرم تعداد ۸ باب زائرسرا ودر ضلع غربی ۱۲ باب برای رفاه حال زائران دور و نزدیک که به پابوس اینامامزاده عظیم‌الشأن مشرف می‌شوند، ساخته شده است.

مساحت زیربنای حرم به علاوه ۴ رواق آن حدود ۵۴۰ متر است، گنبد دوپوش و کاشی‌کاری شده فیروزه‌ای رنگ حرم از کف ۲۴ متر ارتفاع دارد و دو گلدسته درطرفین گنبد حرم به ارتفاع گنبد و ۲۴ متر قرار داشته و زیبایی و چشم اندازحرم را دوچندان نموده است.

ضریح زیبای حرم با ترکیبی از معرق چوب و فلز به ابعاد ۴×۳ روی سنگ مزار داخل حرم قرار دارد. تزیینات داخل حرم شامل آینه‌کاری، گچ‌بری زیبایی دیوارهای آن است که تا سقف ادامه دارد.

مردم شهرستان و استان چون نگینی درخشان این امامزاده شریف را در برگرفته و از اقصی نقاط استان و حتی کشور به پابوس این امامزاده بزرگوار مشرف می‌شوند.

آئینه کاری داخل حرم مربوط می‌شود به دوران قاجاریه و بانی تزئینات داخلی حرم «بانوی عظمی» دختر ناصرالدین شاه قاجار است و دو در خاتم‌کاری نفیس در ورودی رواق‌ها نصب شده که به دستور قهرمان میرزا صارم‌الدوله ساخته شده است و هر دو در موزه آستانه مقدسه در معرض دید عموم واقع شده است.

بازار جدید در جوار امامزاده شاهرضا

در گذشته بازار سنتی نیز منتهی به حرم وجود داشته و بانی آن جعفرخان بود، امروز بازار سنتی تخریب و بازار دیگری به جای آن ساخته‌اند که هیچ شباهتی به بازار سابق ندارد.

بقعه حضرت شاهرضا(ع) چون بر سر راه اصفهان به شیراز واقع است، در گذشته مسیری بوده پر تردد هم برای تاجران، نظامیان و سیاحان بوده، در پی سیاست گسترش راه‌ها و امنیت تجارت، شاه عباس اول صفوی اقدام به ساخت کاروان‌سراهایی در کنار جاده‌ها می‌کند و در این بین یک کاروان‌سرای شاه عباسی نصیب شاهرضا شده که در قسمت شمالی حرم واقع شده است.

کاروانسرا توسط ملک التجار اصفهانی خریداری شده و امروز به کاروانسرای ملک مشهور است اما کاروانسرا در حال حاضر به صورت هتلی مجلل به نام هتل منتظران در آمده که محل استراحت مسافران است.

Views: 106

  • منبع خبر : پایگاه خبری بقاع خبر