به گزارش پایگاه خبری شباویز به نقل از ایرنا،”آرش مصلح” روز پنجشنبه اظهار کرد: سد مخزنی “تنگ سرخ” با حجم تنظیم شده ۱۵۷ میلیون متر مکعب یکی از سد های مهم جنوب کشور است که ۵۶ میلیون متر مکعب از مخزن سد “تنگ سرخ” برای آب شرب استان فارس است اما سهم ۷۰درصدی استان کهگیلویه و بویراحمد جمعا ۱۰۱ میلیون متر مکعب در طول سال خواهد بود.
مصلح با اشاره به جزئیات تخصیص ۱۰۱ میلیون متر مکعب آب سد تنگ سرخ برای استان گفت: ۲۰ میلیون متر مکعب آب شرب یاسوج و بخشی از حومه شهر، ۱۳.۳ میلیون متر مکعب برای صنایع و شهرک های صنعتی پایین دست، میدان گازی مختار و سایر صنایع، ۳۳ میلیون متر مکعب برای پنج هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان بویراحمد و ۳۴.۵ میلیون و متر مکعب برای تامین حق آبه زیست محیطی رودخانه “بشار” است.
وی اضافه کرد: آب شرب تخصیصی یاسوج جمعیت ۴۰۰ هزار نفری این شهر را پوشش می دهد که بعد از احداث این سد و انتقال آب به یاسوج هیچگونه تنش آبی در این منطقه نخواهیم داشت.
مصلح با اشاره به شیوه آبگیری انتقال آب از سد گفت: آبگیری از سد با ایجاد تاسیساتی در بدنه آن انجام شد که از طریق تونل آب بر و یک سامانه فلزی ۲۴ کیلومتری به سمت یاسوج انجام می شود و در نهایت وارد تصفیه خانه بزرگ دشت “سروک” یاسوج می شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گفت: متولیان استان فارس برای انتقال آب از این سد، هنوز اقدامی انجام نداده اند اگرچه دریچه آبگیری برای استان فارس در بدنه سد طراحی و آماده شده است.
مصلح با اشاره به مهمترین اقدام های انجام شده در سد”تنگ سرخ” گفت: یکی احداث خود سد است که شامل بدنه، تاسیسات، جاده جایگزین(یاسوج به شیراز) تونل انحراف، تونل آب بر، دیوارهای آب بند فرازبند و یکی هم سامانه انتقال به یاسوج است.
سامانه ۲۴ کیلومتری انتقال آب شرب یاسوج از سد تنگ سرخ
وی با اشاره به سامانه انتقال آب به یاسوج گفت: برای انتقال آب به شهر یاسوج، سامانه ای انتقال آب از خروجی سد تا شهر یاسوج با مسافت ۲۴ کیلومتر و ۲ رشته تونل که تمام مطالعات فنی و مهندسی آن انجام شد و علاوه بر این مجوزهای فنی، زیست محیطی، پدافند غیرعامل و باستان شناسی این سامانه نیز به سرانجام رسید.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای افزود: همه مستندهای این سامانه انتقال آب در سال ۱۴۰۲ برای صدور ماده ۲۳ سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال شد و امسال نیز در بودجه ۱۴۰۴ نیز اعلام شد که با اخذ مجوز ماده ۲۳ ، یک ردیف مجزا از سد تنگ سرخ برای برای احداث این سامانه اختصاص می یابد.
مصلح گفت: دیگر اقدام های مرتبط با این سد، تصفیه خانه آب شرب یاسوج است که مطالعات این تصفیه خانه بزرگ آب شرب یاسوج از سد تنگ سرخ آغاز شده است.
وی با اشاره به هزینه های سد تنگ سرخ گفت: تاکنون ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است اگرچه ارزش روز این مبلغ بالای یک هزار میلیارد تومان است که علاوه بر آن مبلغ، نیز در سالجاری ۲۸۰ میلیارد تومان تخصیص اعتباری دریافت شد و امیداریم تا سال ۱۴۰۴ سد به مرحله آبگیری برسد.
۳۰ درصد از اراضی محدوده سد تنگ سرخ تملک شد
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای برای تملک زمین های زراعی و باغ های محدوده مخزن سد گفت: تاکنون ۱۰۰ میلیارد تومان تملک اراضی تاکنون انجام شد که ۳۰ درصد از اراضی تاکنون تملک شد و فرایند تملک ها همچنان ادامه دارد.
مصلح با اشاره به نگرانی ساکنان سد تنگ سرخ مبنی بر از بین رفتن دارایی های آنها گفت: مردم این منطقه همکاری خوبی دارند که جای سپاس دارد و تملک کلیه دارایی ساکنان این منطقه بر اساس نظر کارشناسان رسمی دادگستری، مردمی و دولتی نرخ گذاری می شود و به قیمت روز جایگزین آنها پرداخت می شود.
وی تصریح کرد: جایگزین خانه هایی واقع در مخزن سد، با هزینه خود آب منطقه ای مکانی با هماهنگی بنیاد مسکن و استانداری استان برای ساخت مشخص و طراحی آن انجام شد که پس از این ساخت و ساز ها همه آغاز می شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گفت: با آبگیری سد تنگ سرخ بخشی از جاده ارتباطی یاسوج به شیراز زیر آب می رود که جاده جایگزین احداث و در حال حاضر زیر بار ترافیک رفته است همچینن ارتباط روستاهای اطراف سد با پیش بینی های لازم برقرار است و مانعی برای آنها وجود ندارد.
رودخانه “بشار” و سد “تنگ سرخ”
مصلح با اشاره به کارایی سد تنگ سرخ برای شهرستان بویراحمد گفت: علاوه بر تامین آب شرب شهر یاسوج، پنج هزار هکتار زمین های کشاورزی به صورت دایم در اطراف یاسوج تامین آب خواهد شد.
وی تاکید کرد: حق آبه محیط زیستی رودخانه بشار با احداث سد “تنگ سرخ” محفوظ است علاوه بر این در تنه بشار در حاشیه شهر یاسوج سد لاستیکی طراحی و پیش بینی شد که دریاچه گردشگری در اطراف شهر یاسوج ایجاد کنیم.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای اظهار امیدآوری کرد: بخش زیادی از سیلاب های رودخانه بشار پس از احداث سد، کنترل می شود که تهدید زمین های اطراف بشار با آبگیری این سد خنثی می شوند.
سد خاکی “تنگ سرخ”؛ پروژه ای مشترک بین استان های کهگیلویه و بویراحمد و فارس در سال ۱۳۹۰ کلنگ زنی شد این سد با هسته رسی در کهگیلویه و بویراحمد درحال ساخت است که ۶۶,۵ متر ارتفاع و ۹۱۷ متر در ناحیه تاج، طول خواهد داشت و ظرفیت ذخیرهسازی ۱۵۷ میلیون متر مکعب آب را دارد.
“تنگسرخ”، نام یکی از روستاهای استان کهگیلویهوبویراحمد است که در ۳۵کیلومتری شرق شهر یاسوج(مرکز استان) واقع شده است
بازدیدها: 3