روش دم کردن زعفران با آب جوش
روش دم کردن زعفران با آب جوش
رایحه دلپذیر زعفران، جزو جدا نشدنی انواع شیرینی ها و خورش های ایرانی است. البته در بعضی از غذاهای خارجی هم از زعفران استفاده می شود اما ایرانی ها به شکلی ماهرانه زعفران را در انواع شهد و شربت و خوراک استفاده می کنند.

برای آنکه بتوانید یک زعفران بسیار خوش رنگ و خوش عطر داشته باشید در درجه اول باید از کیفیت و اصل بودن محصول اطمینان حاصل کنید، سپس با روش های دم کردن آن آشنا باشید. اما چگونه زعفران دم کنیم؟ سؤالیست که شما را برای خواندن این محتوا ترغیب کرده است.اگر می خواهید بهترین زعفران دم کرده را درست کنید با ما همراه باشید، در این محتوا قدم به قدم به شما طریقه دم کردن زعفران با روش های مختلف را آموزش خواهیم داد.

روش اصولی دم کردن زعفران با آب جوش

روش‌های مختلفی وجود دارند که شما می‌توانید برای دم کردن زعفران با آب جوش استفاده کنید. استفاده از هر کدام از این روش‌ها به شما این امکان را می‌دهد که زعفران دم کرده ای با رنگ عالی داشته باشید. هرچند طعم زعفران دم کرده را نمی‌توان در هر یک از این حالت‌ها نادیده گرفت.

روش اول دم کردن زعفران با آب جوش

برای اینکه زعفران را دم کنید، کافی است مقداری زعفران را با توجه مقدار برنج یا خوراکی که قرار است زعفران را به آن اضافه کنید، در هاون بریزید و کمی شکر به آن اضافه کنید. پس از آن به خوبی زعفران را بسابید تا به اندازه کافی خرد شود. سپس آب جوشیده به مقدار نصف استکان به آن اضافه کنید و آن را در قابلمه برنج در حال دم کشیدن یا روی قوری حاوی آب جوشیده قرار دهید. با توجه به اینکه رنگ زعفران به آرامی باز می‌شود، باید مدت زمان طولانی به دم کردن زعفران اختصاص دهید.

روش دوم دم کردن زعفران با آب جوش

دومین نحوه دم کردن زعفران با آب جوش مانند دم کردن چای است، به این شکل که کمی زعفران در ظرف مخصوص دم کردن زعفران یا قوری بریزید و سپس آب جوشیده به مقداری مشخص به آن اضافه کنید. سپس این قوری یا ظرف را روی سماور در حال جوش بگذارید تا بر اثر حرارت و بخاری که به آن وارد می‌شود، دم بکشد.

روش سوم دم کردن زعفران با آب جوش

روش دیگری وجود دارد که شما با کمک آن می‌توانید زعفران را با سرعت بالایی دم کنید. کافی است زعفران را با کمک زعفران ساب، به خوبی بسابید. سپس آن را در ظرف مخصوص دم کردن زعفران بریزید. پس از آن مقداری آب جوش روی این زعفران بریزید. مانند تهیه کردن دمنوش‌های مختلف، باید حدود ۱۵ دقیقه صبر کنید تا زعفران دم بکشد.
توجه داشته باشید که دم کردن زعفران به صورت فوری می‌تواند کار شما را راه بیندازد اما در شیوه اصولی دم کردن زعفران تأکید می‌کنند که زمان کافی به دم کردن زعفران اختصاص دهید.

نحوه دم کردن زعفران با یخ

اگرچه پیش از اینکه روش‌های رایج و شناخته شده را برای دم کردن زعفران شرح دادیم اما روش دم کردن زعفران با یخ به عنوان روشی اصولی شناخته شده است. فارغ از اینکه زعفران دم کرده چه کاربردی برای شما دارد، استفاده از یخ برای دم کردن گیاه زعفران، باعث وارد شدن شکی به آن خواهد شد که رنگ و طعم آن بیشتر می‌شود.

روش اول دم کردن زعفران با یخ

اولین روشی که برای دم کردن زعفران با یخ وجود دارد، به این شکل است که چند قالب کوچک یخ (با توجه به میزان مورد نیاز) روی زعفران سابیده شده می‌ریزید. سپس باید صبر کنید که یخ به آرامی آب شود و رنگ زعفران هم همزمان با آب شدن یخ، باز شود. بعد از اینکه آب و زعفران سابیده مخلوط شدند، مقداری آب جوشیده روی زعفران اضافه می‌کنیم. اکنون نوبت به آن است که ظرف حاوی زعفران را روی سماور در حال جوش قرار دهید تا دم بکشد.

دومین روش دم کردن زعفران با یخ

بسیاری از افرادی که سعی می‌کنند کار دم کردن زعفران را با سرعت بالایی انجام دهند، دیگر از فرآیند بن ماری برای دم کردن زعفران استفاده نمی‌کنند. تنها زعفران را به خوبی می‌سابند و چند قالب کوچک یخ درون ظرف می‌گذارند، سپس آب جوش را روی یخ‌ها می‌ریزند تا رنگ دادن زعفران با سرعت بیشتری انجام شود.

نحوه دم کردن زعفران برای برنج

استفاده از زعفران دم کرده برای خوش رنگ و عطر شدن برنج در میان ایرانیان محبوبیت بسیاری دارد. برای همین نحوه دم کردن زعفران با آب جوش و یخ مورد استقبال عموم مردم قرار دارد. در توضیح این موضوع که چگونه می‌توان زعفران را برای آماده کردن برنج دم کرد، باید بگوییم که اولین روش دم کردن زعفران با آب جوش برای این بخش کاربرد دارد..

کافی است شما زعفران را با کمی شکر یا یکی دو حبه قند به خوبی بسابید، سپس روی آن آب جوش بریزید. پس از آن باید ظرف زعفران را در گوشه ای از قابلمه برنج قرار دهید تا همزمان با دم کشیدن برنج، زعفران هم دم بکشد.

در روش دیگر، هنگامی که زعفران را خوب سابیدید و روی آن آب جوش ریختید، باید زعفران را در گوشه ای از قابلمه ریخته و با برنج ترکیب کنید. همزمان با آماده شدن برنج، رنگ و عطر زعفران هم به برنج اضافه می‌شود.

نکات بسیار مهم برای سابیدن زعفران

شاید این سؤال برای شما هم وجود دارد که هنگام سابیدن زعفران باید به چه نکاتی توجه کرد. در توضیح باید بگوییم که:

•    زعفرانی که برای سابیدن انتخاب می‌کنید باید کاملاً خشک باشد. برای اینکه زعفران کاملاً خشک شده را انتخاب کنید، بهتر است، زعفران را روی کاغذی خشک قرار داده و آن را کاملاً ببندید. در این حالت باید صبر کرد تا رطوبت زعفران به کاغذ منتقل شود. سپس این زعفران را در هاون سابید.

•    ظرفی که برای سابیدن زعفران انتخاب می‌کنید، باید کاملاً خشک و بدون هیچ گونه رطوبتی باشد. اگر ظرف رطوبت داشته باشد، کار سابیدن زعفران را برای شما دشوار خواهد کرد. بنابراین علاوه بر خشک بودن زعفران، باید به خشکی ظرف سابیدن زعفران هم توجه کنید.

•    انتخاب هاون مناسب نکته دیگری است که باید هنگام سابیدن زعفران مد نظر قرار دهید. برای سابیدن زعفران، می‌توانید از هاون سنگی و چوبی استفاده کنید که هاون سنگی کار را برای شما آسان تر خواهد کرد.

•    توجه داشته باشید که کار سابیدن زعفران باید به آرامی انجام شود. بهتر است در ابتدا مقدار کمی زعفران در هاون سنگی بریزید و آن را به شکلی آرام و کامل بسابید. سپس مقدار زعفران را اضافه کنید.

•    این نکته را در نظر داشته باشید که به جای هاون، می‌توانید زعفران را در یک کیسه فریزر قرار داده و با وردنه یا دسته هاون آن را به آرام و البته به طور کامل بکوبید. به این ترتیب فشار بیشتری روی زعفران وارد شده و به طور کامل خرد می‌شود. این روش میزان رنگ دهی زعفران را بیشتر می‌کند.

•    هنگام سابیدن زعفران به کاربرد آن توجه داشته باشید. برای مثال وقتی که می‌خواهید زعفران را برای غذاهایی مانند قیمه نثار یا ته چین بسابید و دم کنید، باید کاملاً پودر شود. اما برای اینکه در دسر یا کیک استفاده شود، باید کمی درشت تر باشد و آن را به میزان کمتری بسابید.

•    این موضوع را از خاطر نبرید که زعفران به راحتی طعم و عطر خود را بعد از سابیده شدن باز می‌کند. اگر خیلی زود زعفران را بسابید و فرآیند دم کردن زعفران با تأخیر انجام شود، شاید رنگ و عطر کمتری را حس کنید.

نکات لازم برای دم کردن زعفران

— توجه کنید که از آب زیاد برای دم کردن زعفران استفاده نکنید زیرا زعفران حالت آبکی پیدا کرده و اگر برای برنج از آن استفاده کنید برنج را خیس می‌کند.
— زعفران را به اندازه دم کنید و اگر اضافه آمد آن را در فریزر نگهداری کنید.
— برای اینکه زعفران عطر خودش را از دست ندهد به میزان نیاز خود آن را آسیاب کنید و مقدار اضافی را در ظرف های دربسته ای که اجازه ورود هوا را نمی دهد نگهداری کنید.
— سابیدن زعفران با هاون فلزی یا با سرعت زیاد باعث سوزاندن کلاله زعفران می‌شود.
— سابیدن زعفران با قند یا شکر موجب کاهش رنگ‌دهی زعفران می‌شود اما گزینه مناسبی برای کسانی است که در مناطق مرطوب زندگی می‌کنند هست تا بتوانند به راحتی زعفران را پودر کنند. قند و شکر می تواند رطوبت اضافی را بگیرد و مقداری شیرینی نیز به زعفران اضافه می کند.

Visits: 5

  • نویسنده : زینب اندجی گرمارودی