حماسه سازی ۲۰۰۰ جوانمرد از پد خندق تا بازی‌دراز
حماسه سازی ۲۰۰۰ جوانمرد از پد خندق تا بازی‌دراز
کنگره ۲۰۰۰ شهید استان کهگیلویه و بویراحمد را بهانه‌ای کردیم تا داستان شنیدنی حماسه کبوتران خونین بال این استان از پد خندق تا بازی دراز را بازگو کنیم.

به گزارش پایگاه خبری شباویز به نقل از خبر گزاری فارس،شاید خیلی‌ها نام کهگیلویه و بویراحمد را با نام جنگل و درخت و کوه و آبشار و آریو برزن شنیده باشند اما آنچه که بیش از همه این نام‌ها در تاریخ استان کهگیلویه و بویراحمد جاودانه خواهد ماند نام ۲۰۰۰ کبوتر خونین بالی است که برای دفاع از حریم کشور ایران جان خود را تقدیم کردند.در زیر آسمان کبود ایران اسلامی و در حاشیه سلسله کوه‌های زاگرس مردمی سلحشور و متدین زندگی ساده و عشایری خود را سپری می‌کردند استانی که در دوره دفاع مقدس بیشتر از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت نداشت ساکنان این استان مردمانی مسلمان ساده و بی‌آلایش پیرو شیعه ۱۲ امامی با فطرتی پاک بوده و هستند که صفایشان را از چشمه‌ها و صلابتشان را از کوه‌های سر به فلک کشیده دنا و طراوت و لطافت خود را از سبزه زاران و مرغزارها به ارث برده‌اند.

عشایر کهگیلویه و بویراحمد مردان شماره ۱ دفاع مقدس

روزگاری مردمان دیار دنا و مردآباد این استان ساکنان دیار اسطوره‌ای آریو برزن دوباره برنوی بلند خود را آماده و پا در رکاب “کهر” کردند جوانمردانی که کج کلاه‌های خود را بر سر نهاده و به سرزمین عشق قدم نهادند در سه راه خرمشهر اولین تفنگداران عشایری به شمار می‌رفتند که با تاکتیک‌های جنگ نامنظم آشنایی داشتند و در مقابل دشمن بعثی سینه سپر کردند.

در همین خصوص محسن رضایی اولین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روایتی از مردمان شجاع استان کهگیلویه و بویراحمد دارد و می‌گوید آنها اولین مردمی بودند که تنگه شلمچه را بر روی دشمن بستند آنها در ۲۷ عملیات سختکوش و بی ادعا در مقابل دشمن بعثی قد علم کردند به دلیل این که مردم کهگیلویه و بویراحمد روحیه عشایری داشتند آشنایی کامل با فنون جنگ‌های نامنظم مقابل دشمن دندان مسلح قرار گرفتند و صفحه زرین و تابناکی را بر صفحه تاریخ پر از رشادت و شهامت و دلاورمردی خود ثبت کردند.

پا به پای انقلاب

مردم استان کهگیلویه و بویراحمد که از سوابق درخشانی قبل از پیروزی انقلاب برخوردار بودند همزمان با شروع جنگ تحمیلی و همچنین تحرکات ضد انقلاب در غرب کشور آمادگی خود را برای مقابله با ضد انقلاب اعلام کردند.سپاه استان کهگیلویه و بویراحمد با همکاری شهید مصطفی ردانی پور و شهید میثمی تشکیل شد و جمعی از اولین افراد سپاه به مناطق مختلف بحرانی اعزام شدند که از جمله آنها منطقه سر پل ذهاب بود.با آغاز تجاوز ارتش بعث عراق ه میهن مردم کهکیلویه و بویراحمد در قالب گروه‌های مسلح به مناطق جنگی عازم شدند ابتدا گروهی به وسیله ژاندارمری و واحدهای ارتش ساماندهی شدند و این افراد سپس در عملیات شکست حصر آبادان شرکت کردند.

فرمانده جهان

حضور گسترده رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد ادامه داشت و در چهار عملیات بزرگ ثامن الائمه طریق القدس فتح المبین و بیت المقدس نیز شرکت فعال داشتند و در عملیات‌های بزرگ بیت المقدس و فتح المبین حتی فرمانده گردان نیز داشتند که از جمله آنها می‌توان به شهید جهان ناصری و شهید عبدالله نجفی اشاره کرد.

در عملیات بزرگ خیبر هرگز رشادت‌های دو گردان ابوذر و مالک اشتر به فرماندهی سیدی و ذکاوت از یاد نمی‌رود که وارد محور طلاییه شدند و رشادت شهیدان سجاد احمدی فریبرز پناهی سید عبدالحسین ولی‌پور علی همایون‌فر غلامرضا افشون کوروش باباپور و ماندنی جرنگ هنگام هجوم شدید نیروهای عراقی از یاد رفتنی نیست.

پس از آن رزم بی‌بدیل فرزندان استان در عملیات بدر و در قالب سه گردان به فرماندهی شهابی‌فر دولت آبادی و فتحی در قالب تیپ احمد بن موسی در کارنامه پرافتخار رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد برای همیشه ثبت است.

والفجر ۸ شاهد اوج دلاورمردی ما

اوج دلاورمردی فرزندان استان کهگیلویه و بویراحمد را باید در عملیات والفجر ۸ جستجو کرد که گردان‌های سه گانه این استان در آن عملیات برای همیشه تاریخ جاویدان شدند و ماموریت دفاع از خط را بر عهده گرفتند و سپس در ادامه و در قالب گردان‌های مختلف و به فرماندهی سردار سرلشکر پاسدار حاج سیف الله حیدرپور اکثر رزمندگان و فرماندهان استان که در یگان‌های مختلف مشغول بودند.یک سازمان رزمی قدرتمند به نام تیپ ۴۸ فتح را پایه گذاری کردند که شرکت در عملیات پدافندی جزایر مجنون عملیات‌های کربلای ۴ و ۵ و ۱۰ عملیات بیت المقدس ۲ انجام عملیات‌های پدافندی و آفندی در تهاجم گسترده به ارتش بعث عراق از جمله مقاومت‌های کم نظیر نیروهای رزمنده تیپ ۴۸ فتح بود.

تقدیر برای مقاومت در پد خندق

اما شاید حماسی‌ترین حضور رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد در دفاع مقدس به حماسه پد خندق برمی‌گردد؛ در آخرین نبرد رزمندگان اسلام در روزهای پایانی جنگ با دشمن بعثی و با توجه به حمایت‌های استکبار و تهاجم گسترده در بازپسگیری مناطق از دست داده شده رزمندگان استان در منطقه پد خندق و به استعداد یک گردان و به مدت ۲۴ ساعت در برابر یک لشکر عراق مقاومت کردند و با حضور و نبرد نابرابرشان مانع از پیشروی دشمن به سایر مناطق شدند.این مقاومت شجاعانه با بیش از ۸۰ شهید گونه‌ای بود که آیت الله هاشمی رفسنجانی طی نامه‌ای مراتب تقدیر و تشکر خود به مردم استان را به فرماندهی حاج سیف الله حیدرپور ابلاغ کرد.

جای پای مردان غیور جنگ

اما در خصوص نقش رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد در دفاع مقدس باید آن را به دو بخش تقسیم کرد ابتدا نقش استان کهگیلویه و بویراحمد قبل از تشکیل تیپ ۴۸ فتح به این شرح است:حضور نیروهای مردمی استان در جنگ ۵ مهر ماه سال ۵۹ در آبادانحضور در عملیات شکست حصر آبادانحضور در عملیات طریق القدس در قالب دو گردانحضور در عملیات فتح مبین در قالب سه گردان حضور در عملیات بیت المقدس در قالب سه گردانحضور در عملیات رمضان در قالب دو گردان حضور در عملیات خیبر در قالب ۴ گردانحضور در عملیات بدر در قالب سه گردانحضور در عملیات قدس در قالب یک گردانحضور در کردستان در قالب ۴ گردان ثابت.

بعد از تشکیل تیپ مستقل ۴۸ فتح و تیپ امام حسن نیز رزمندگان استان در مراحل مختلف رشادت‌های زیادی آفریدند که از جمله آنها می‌توان به حماسه پد خندق در تاریخ ۴ تیر ماه ۱۳۶۷ با ۸۷ شهید و ۷۸ آزاده اشاره کرد.حضور در عملیات والفجر ۸ حماسه فتح فاو در قالب ۱۱ گردان عملیات کربلای ۱ به تعداد سه گردان و عملیات کربلای ۴ در قالب دو گردان که این‌ها تنها بخشی از حضور مستمر رزمندگان استان کهگیلویه و بویراحمد در دفاع مقدس به شمار می‌رود.

اعداد عاشق

استان کهگیلویه و بویراحمد در طول دفاع مقدس رتبه اول اعزام نیرو را به خود اختصاص داد که تعداد رزمندگان ۳۳ هزار نفر و تعداد شهدای استان نیز در حال حاضر با احتساب شهدای مدافع امنیت و مدافع حرم مدافع سلامت به بیش از ۲۰۰۰ نفر می‌رسد.همچنین استان کهگیلویه و بویراحمد که در آن زمان تنها ۳۰۰ هزار نفر جمعیت داشت به تعداد ۱۳ هزار نفر جانباز و همچنین به تعداد ۶۳ نفر جانباز بالای ۷۰ درصد و تعداد ۳۱۷ نفر آزاده دارد.

خوب است بدانیم که کهگیلویه و بویراحمد تعداد ۶۵ نفر شهید مفقود الاثر و تعداد ۲۹۲ نفر شهید پاسدار تعداد ۱۰۳۶ نفر شهید بسیجی و تعداد ۳۶ نفر شهید روحانی و به تعداد ۸۴ نفر شهید دانشجو دارد تعداد شهدای بمباران هوایی این استان ۲۰ نفر تعداد شهدای ورزشکار ۱۴۴ نفر تعداد شهدای زن سه نفر و به تعداد دو خانواده سه شهیدی دارد.

بدون شرط سنی؛ از نوجوان ۱۲ ساله تا پیرمرد ۶۷ ساله

رزمندگان و شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد به یک سن و یک قشر خاص محدود نمی‌شوند کم سن و سال‌ترین شهید این استان شهید قاسم علیپور ۱۲ ساله و مسن‌ترین شهید نیز شهید کریم آیافت ۶۷ ساله است.خوب است بدانیم که درصد شهدای خط مقدم این استان ۹۹.۵ درصد و درصد شهدای زیر ۳۰ سال استان ۹۰ درصد است.

کهگیلویه و بویراحمد مفتخر است که به فرمایش شهید خرازی یا همان مالک اشتر خمینی کبیر رزمندگانی مانند شهید عبدالرسول زرین دارد که خود یک گردان تک نفره است و ۷۰۰ شلیک موفق در جنگ داشته است.

از دریچه دوربین

رضا منطقی عکاس و فیلمبردار ۸ سال دفاع مقدس و روایتگر امروز برای نسل جدید از رشادت کسانی می‌گویند که پس از سال‌ها جنگ و جهاد و پوشیدن لباس رزم عاقبت به آرزوی دیرینه خود که همان شهادت بود رسیدند.این مستندساز و عکاس دفاع مقدس به شهید والامقام رحمت الله دانشی اشاره می‌کند که برای گذراندن دوران آموزشی خود به کازرون می‌رود و هنگامی که به دهدشت برمی‌گردد منطقی درب را به رویش می‌گشاید و اولین جمله‌ای که دانشی از منطقی می‌پرسد این است “لباس بسیجی به تنم می‌آید یا نه” منطقی می‌گوید در همان حال به او گفتم رحمت الله آنقدر این لباس بر تن تو زیبا و قشنگ است که شهادت را می‌توان بر قامتت از همینجا مشاهده کرد و همین گونه هم شد و دانشی به آرزوی خود رسید.

درمانگاه سیار

منطقی می‌گوید؛ از شهید والامقام سردار نورالله یزدان پناه بگویم که به قول محسن رضایی هر کجا که می‌رفت باید یک درمانگاه صحرایی همراهش می‌برد چرا که بدن این شهید بزرگوار آنقدر آماج خمپاره و تیر دشمن قرار گرفته بود که جای سالم نداشت.

این مستندساز دفاع مقدس می‌گوید حیفم می‌آید از شهدای والامقام برادران تقوی چیزی نگویم با زبان و قلم عادی نمی‌توان از شهیدان تقوی نوشت به قدری مومن و با تقوا بودند که عبدالمحمد طلبه به اندازه یک عالم بزرگ دینی معرفت علمی و تقوای عملی داشت.از سوی دیگر شهید عبدالظریف تقوی هم با اینکه دانشجو بود و می‌توانست بهترین مدارج علمی را طی کند همراه برادر روحانی خود در جبهه‌ها حضور یافت و هر دو با شهادت افتخار آفریدند تا اینکه عبدالمحمد تقوی در سال ۹۳ به عنوان شهید شاخص کشور شناخته شد.

چوب خط

او در حالی که اشک در چشمانش حلقه زده می‌گوید نمی‌دانم از شهید بازگیر چیزی بگویم یا نگویم هنگامی که در سال ۶۰ در پادگان آموزشی دوره سه ماهه حضور در جبهه را طی می‌کرد آنقدر بی‌تاب بود و روزها چوب خط می‌کرد تا این سه ماه بگذرد و به خط مقدم برود این سه ماه به اندازه ۳۰ سال بر او گذشت شهید بازگیر در نماز مرتب دعا می‌کرد که خدایا این دوره هرچه زودتر تمام شود.

تیپ بلند آوازه

اما در میان همه شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد شاید مظلوم‌تر و غریب‌تر از همه شهید سرلشکر پاسدار دکتر حاج سیف الله حیدرپور فرمانده تیپ ۴۸ فتح باشد که در ایام جنگ با درایت خود نام این تیپ را بلند آوازه کرد.منطقی در ادامه می‌گوید شهید حیدرپور با لباس‌های خیس وارد شد و نشست فوراً بساط چای را برایش آماده کردم تا دوتایی فیلم‌ها را مرور کنیم در همین حین وقتی حاج حیدرپور لباس‌های خیس خود را تعویض می‌کرد خواهشی از من کرد و گفت مطلبی را به تو می‌گویم ولی برای کسی تعریف نکن مگر اینکه روزی حیدرپور شهید شود.مطلب این بود که بدن شهید حیدرپور از ترکش دشمن تکه تکه شده بود و آن شهید والامقام نمی‌خواست کسی از رزمندگان بدن او را ببیند.

قایق دربست

رضا منطقی خاطره‌ای از سردار جانباز شهید محمد لطیف فر در عملیات والفجر ۸ دارد. لطیف فر که یک پای خود را در جبهه از دست داده بود همدوش برادران بسیجی و پاسدار در عملیات‌ها شرکت می‌کرد منطقی می‌گوید در عملیات والفجر ۸ یادم می‌آید که به لطیف فر گفتم به پشت جبهه برگرد تا او را همراه با خودمان نبریم در حین درگیری با دشمن بودیم که دیدم کسی لنگ لنگان از دور به طرف ما می‌آید از او پرسیدم محمد خودت را چگونه رساندی که به مزاح گفت یک قایق دربستی گرفتم و آمدم.

ببر ناجی اروند

حماسه فرزندان استان کهگیلویه و بویراحمد به این‌ها ختم نمی‌شود “ببر اروند” فرزند استان کهگیلویه و بویراحمد است؛ چوپانی که با پیمودن ره ۱۰۰ ساله در یک شب خود را به عنوان ناجی اروند در عملیات والفجر ۸ معرفی کرد. علیمردان روستا چوپانی که لباس غواصی بر تن کرد و با رشادتی که به خرج داد برای همیشه تاریخ به عنوان ببر اروند در کارنامه زرین فرزندان استان کهگیلویه و بویراحمد در ۸ سال دفاع مقدس خود را معرفی کرد.

Views: 15