کشف علمی پژوهشگران دانشگاه شیراز به نام «آرش» ثبت جهانی شد
کشف علمی پژوهشگران دانشگاه شیراز به نام «آرش» ثبت جهانی شد
استاد دانشگاه شیراز اعلام کرد: گونۀ جدید باکتریوفاژ (ویروس آلوده کننده باکتری) که پژوهشگران رشته بهداشت موادغذایی دانشگاه شیراز آن را کشف کردند به ‌نام آرش (Arash) و جنس آرش‌ویروس (Arashvirus) در پایگاه جهانی NCBI به ثبت رسید.

به گزارش پایگاه خبری شباویز به نقل از ایرنا،دکتر سعید حسین زاده، روز چهارشنبه با اعلام این خبر، افزود: طی انجام رساله دکتری محمدهاشم یوسفی در رشته بهداشت موادغذایی،برای نخستین بار در دنیا یک باکتریوفاژ جدید از محیط جداسازی و ویژگی‌های ریخت‌شناسی، عملکردی و ژنومی آن با استفاده از تکنیک‌های روز دنیا بررسی شد که پس از این بررسی‌های علمی، مشخص شد این باکتریوفاژ دارای یک ژنوم کاملا جدید است.

او ادامه داد: امروزه بشریت با پدیده بسیار چالش‌برانگیز مقاومت به آنتی‌بیوتیک مواجه است؛ به این معنی که باکتری‌های عامل بیماری‌های انسانی و دامی و حتی گیاهی در حال مقاوم‌شدن به طیف وسیعی از آنتی‌بیوتیک‌های موجود هستندکه مصرف بی‌رویه و نابجای آنتی‌بیوتیک و درمان‌های آنتی‌بیوتیکی ناقص از عوامل بروز این مقاومت است که در این صورت حتی درمان ساده‌ترین عفونت‌ها نیز با چالش جدی مواجه می‌شود.

حسین‌زاده گفت: از آنجا ‌که آنتی‌بیوتیک‌ها در پزشکی، دامپزشکی، صنایع کشاورزی، غذایی، دامپروری و آبزی پروری نیز استفاده می‌شود، چالش‌های ناشی از مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌های موجود در سراسر جهان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و پژوهشگران درحال تلاش برای یافتن راه‌های جایگزین یا مکمل برای آنتی‌بیوتیک‌ها هستند.

او اظهار کرد: یکی از راه‌های جایگزین که در سال‌های اخیر مورد اقبال قرار گرفته، ویروس‌های آلوده‌کننده باکتری‌ها (باکتریوفاژها) هستند که به‌طور طبیعی در محیط‌زیست حضور دارند.

استاد دانشگاه شیراز عنوان کرد: مزیت‌های باکتریوفاژها شامل اختصاصیت آن‌ها برای جنس‌های خاص باکتریایی، خودتکثیرشوندگی، عوارض جانبی کمتر، جذب سریع و تاثیرات زیست‌محیطی کمتر است.

او گفت: محمدهاشم یوسفی، دانش‌آموخته دکتری دامپزشکی و دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه شیراز موفق شد تعدادی باکتریوفاژ جدید اختصاصی باکتری سالمونلا از منابع محیطی شهر شیراز و شهر لوون بلژیک جداسازی کند.

حسین زاده ادامه داد: پس از شناسایی ویژگی‌های فنوتیپی و ژنوتیپی این باکتریوفاژها و بررسی توالی کامل ژنوم یکی از آن‌ها، ضمن تأسیس یک جنس و گونه جدید باکتریوفاژی با نام قهرمان اساطیری ایرانی، آرش در پایگاه مرکز ملی اطلاعات زیست‌فناوری ایالات متحده (NCBI) به ثبت رسید.

وی بیان کرد:یک تیم تحقیقاتی متشکل از اعضای هیات‌علمی گروه بهداشت دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز‏‏، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه کاتولیک لوون بلژیک و دانشگاه توبینگن آلمان طی سالهای اخیر‏، مشغول تحقیق بر روی باکتریوفاژها شامل جنبه‌های جداسازی‏، شناسایی و بررسی ویژگی‌های ریخت‌شناسی، عملکردی و ژنومی و استفاده از آن‌ها به‌عنوان مواد ضدمیکروبی بیولوژیک در صنایع غذایی برای مهار پاتوژن‌های غذایی و درمان عفونت‌های انسانی هستند و مقالات علمی متعددی را نیز در نشریات معتبر بین‌المللی‏ منتشر کرده‌اند که انجام رساله دکتری محمدهاشم یوسفی نیز یکی از اقدامات این تیم پژوهشی است

بازدیدها: 1